onsdag, maj 02, 2007

10 saker man inte bör missa i Nya Zeeland...

...enligt Aftonbladet.

Jag är fräck och snor deras text rakt av, men det går även att läsa på Aftonbladet.se.
1 Kauri-träden
De stora träden är vanligast norr om Auckland. I Waipoua Forest finns de största, bland annat Tane Mahuta – skogens konung – över 50 meter hög och lika gammal som vår tideräkning. Fler magnifika träd finns i närheten.

2 Ninety Mile Beach
En till synes ändlös strand på udden längst i norr kan man åka pulka nerför sanddynerna. Egentligen bara 8,8 mil. Undvik från julhelgen till trettondagen om du vill slippa turistbussarna.

3 Rotorua
Vulkanstaden mitt på Nordön, där gejsrar och heta källor finns överallt, även mitt i stan. Missa inte området Wai-O-Tapu där det bubblar och pyser överallt. Man vänjer sig vid svavellukten!

4 Hot Water Beach
Gräv ett hål i sanden och låt det varma vattnet från underjorden blandas med tidvattnet. Ligger öster om Whitianga, på halvön Coromandel.

5 Napier
Staden som förstördes i en tre minuter lång jordbävning 1931 – och sedan byggdes upp igen i Art Deco-stil. Häng med på en guidad promenad eller köp broschyren (20 kr) i turistbyrån.

6 Penguin Place
På Otago-halvön öster om Dunedin kan du se den gulögda pingvinen på nära håll via ett fiffigt system av täckta gångar och utkiksplatser.

7 Milford Sounds
Vacker och hyggligt lättåtkomlig fjord i Fiordland i sydväst. Det vanligaste sättet är en lång busstur från Queenstown och två timmar i båt mellan 1 200 meter höga berg.

8 Moeraki Boulders
Stora, runda stenar som ser ut som om de släppts ner från ett rymdskepp. Ligger på stranden tre mil söder om Oamaru. Gratis.

9 Abel Tasman National Park
Den mest lättillgängliga av de 14 nationalparkerna. Parkera bilen och ge dig iväg. Du kan vandra, paddla havskajak, simma med sälar och delfiner samt bada i någon av de vackra vikarna.

10 Taieri Gorge Railway
Ett enkelt och bekvämt sätt att uppleva vild natur. Ett veterantåg (luftkonditionerat!) tar dig 5,8 mil upp längs floden Taieris vilda dalgång. Utgår från järnvägsstationen i Dunedin.
Flera av sakerna hade vi så klart redan på vår lista över saker att göra eller se, men några nya tips fanns det också!

Se hela listan med markeringar var platserna ligger på Google Maps!
Eller klicka här för att öppna det i Google Earth!

Inga kommentarer: